NEWS

Sieger Systems feature on Channel 4’s ‘George Clarke’s Old House, New Home’

 

Chaucer Road, a Victorian townhouse in Brixton, was featured on Channel 4’s renovation series “George Clarke’s Old House, New Home”. Episode 4 (Series 4), captured this renovation whereby the ground floor living spaces were remodelled and a two storey extension was added to the rear of the property.

Homeowners Jason and Hannah wanted to move the kitchen to a new space at the back of the property which they could design, along with George Clarke’s help, to suit their lifestyle and bridge the divide between the existing home and garden.

The challenge was then what the old kitchen space was used for and how to utilise the redundant chimney breast. On the show, George suggested either that the chimney was removed (which was a costly option) or that the chimney breast was cut into and modified to create featured storage within the chimney breast. Either side of the chimney could then be used for built-in shelving, a clever technique to maximise the space.

During the episode, George Clarke also suggested to the homeowners that they should knock down the space between the old kitchen and from living room to create a beautifully balanced connection between the spaces and generate an uninterrupted flow of natural light.

 

 

 

Testimonial

This episode beautifully showed how the new and existing areas of a property can be connected with an elegant structural glass roof that not only increases natural daylight but enhances the transition between these spaces.

George Clarke visits several Victoria terrace homes that have benefited from a kitchen extension to the rear. Each of the examples he shows all have the same design concept but have each been executed slightly differently. At Chaucer Road the extension is designed with a large rooflight in one corner on the roof and aluminium bifold doors leading out into the garden.

Each extension that George shows in the episode has some form of roof glazing (whether that’s a long strip of glazing that filled the side return or a roof lantern), and either a large picture window or minimally framed aluminium doors that provide outstanding views of the outdoor living space. 

In the kitchen extension George proposed to use a light toned and earthy interior design scheme to create a bright and elegant aesthetic. The colour scheme beautifully juxtaposes the dark toned frames of the Sieger 120 bifold door that can be seen being installed towards the end of the episode. 

The extension was finished with sophisticated detailing for the subtle artwork on the walls to the purposely placed wooden dining table that is flooded with light from the frameless rooflight. “The subtle additions to this property make the home feel so intimate and special” says George.

The homeowners were delighted with George’s ideas to transform the ‘middle room’ to create a multipurpose space that helps to connect the new and existing areas of the property. The bifolding doors installed to the extension can be seen from the front living room thanks to the linear design. The same tiles were used for the kitchen floor and the patio which accentuates the indoor/ outdoor living space, resulting in an outstanding outdoor living space. 
Watch the full episode here.  

     

    Visit our Showroom

    The Sky House Design Centre

    We are here to help. Contact us for Quotations, Technical Information, General Information and more.

     

    Our factory is fully open for fabrication and supply only orders.  

    What would you like to contact us about?