CASE STUDY

Godley Road

Aluminium Bifold Doors to Modern Rear Extension

This home benefitted from the implementation of a rooflight and aluminium bi-folding doors as part of an extension which cements the home’s 21st century status. The bi-folding doors effectively allow natural light to flood into the new living space, whilst also enabling the homeowner to appreciate the garden area, by opening up the house to the patio area at the back of the home.

This greater enjoyment of the outdoor living space is made easier by the large panes of glass used; each of the 7 panes of glass are 2300mm tall. Coupled with the size of the of the glass used in this project, the flexibility of the bi-fold doors means that they can fulfil their function of blending the indoor and outdoor living spaces effectively, whether they are open or closed.

A black back-painted strip rooflight was also installed to the roof of the single storey extension, maximising the amount of natural light flooding the cooking and dining space.

Corner opening bifold doors

Testimonial

The two sets of bifold doors were designed to be corner-opening, allowing the homeowners to create a fully exposed open corner with the illusion of a floating roof above. 

aluminium bifold doors
frameless rooflight

It was imperative to make the transition from the home, through the new extension and out to the garden as dynamic as possible; the bi-fold doors are flush to floor level, helping to further blend the indoors and outdoors in this serene area, and allowing for the doors to be opened with minimal time and effort. Sieger® installed a five-pane bi-folding door, alongside an adjacent two-pane bi-folding door, which lead out onto the rear patio and terraced garden. This means that the extension can be opened up or shut off to the outdoor environment, depending on the weather or the homeowners’ preferences, bringing the ‘outside in’.

The stark contrast of the modern design aluminium bi-folding doors and the original brickwork of the house makes the protruding extension stand out even more, and provides the house with a contemporary aspect that makes the home incredibly pleasing to the eye. The project used a moveable corner post for the bi-folding doors, conveying a sense of transparency, as the corner moves with the doors when they are folded back, creating an open space for viewing or moving between the indoor and outdoor areas.

ON THIS PROJECT

Products Used

MORE INSPIRATION

Related Case Studies

Visit our Showroom

The Sky House Design Centre

We are here to help. Contact us for Quotations, Technical Information, General Information and more.

Our factory is fully open for fabrication and supply only orders.

Our showroom in Amersham is now open to visitors via appointment only. The Sieger Showroom has been deemed a Covid secure workplace and we have multiple rules in place to keep both visitors and staff safe. 

What would you like to contact us about?