CASE STUDY

House Latisia 

Luxury home featuring various elements of minimally framed glazing

This luxury home benefitted from the full glazing package to match its expansive surroundings. The new build compromised of open plan, bright spaces flooded with natural light.

The building exterior is white in colour; choosing to include as much glazing as possible was an obvious choice to compliment the clean, crisp aesthetic. Complete with wooden decking, the materials used create a serene environment perfect for relaxing and enjoying the views both outside and from the inside, thanks to the large panes of minimally framed glass.

The front elevation of the property presents a minimalistic, clean vision. The wooden front door compliments the wooden decking used in other areas of the premises and the windows visible from the street illustrate the simplicity of the design perfectly. Using windows with sightlines as slim as 75mm across the frame and vent, highlighting the glass rather than the frame, follows a truly minimalistic aesthetic. 

On one side, a stone pathway leads to sliding glass doors, powder coated in silver for a coherent finish. Using glass doors as an entry point creates an inviting feel. Once inside, numerous glazed elements are visible and the view immediately leads all the way through the home, to the rear terraced area. The use of minimally framed glass throughout ensures that the theme flows, with multiple entry points forging a strong connection to the outdoor environment.

 

 

The newbuild compromised of open plan, bright spaces flooded with natural light.

One of the dining areas is directly in front of another entry point, this time concealed with Sieger Lux bifolding doors. The bifolds are powder coated in the same silver, neutral colour as the other window and door systems. The bifold consists of 3 large panes, the ability to slide with ease to one side creates an indoor/outdoor eating area. The roof structure has been designed with a large overhang in this area, creating one of many sheltered outdoor areas.

The rear elevation of the home uses double height structural glass with sliding glass doors forming part of the configuration, there are 6 identical panes with 3 of the bottom panes having the ability to slide effortlessly behind the fourth. The sliding doors are flush to floor level, helping to further blend the line between indoors and outdoors in this serene area. Frameless glass balustrades are used as safety rails on the staircase and landing, which is situated next to the rear glass façade.

The staircase being situated next to a completely glass façade ensures that both floors are inundated with a massive amount of natural light. Upstairs, sliding panes form floor to ceiling windows along one side of the master bedroom. When opened they reveal frameless glass balustrades, offering a safety barrier without detracting from the open, uninterrupted view.

There are casement doors from the upstairs landing, powder coated in silver, leading to the first-floor balcony. The balcony is situated directly above a set of sliding glass doors, allowing for some symmetry within this side elevation.

The structure of the building curves around, almost framing, the first-floor balcony area. This allows for some solar shading to be present on those warmer days, increasing the usable space in such weather.

ON THIS PROJECT

Products Used

MORE INSPIRATION

Related Case Studies

Visit our Showroom

The Sky House Design Centre

We are here to help. Contact us for Quotations, Technical Information, General Information and more.

Our factory is fully open for fabrication and supply only orders.

Our showroom in Amersham is now open to visitors via appointment only. The Sieger Showroom has been deemed a Covid secure workplace and we have multiple rules in place to keep both visitors and staff safe. 

What would you like to contact us about?